• Blog dla inteligentnych ludzi
  • Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki
  • pasma krwi w kupie niemowlaka
  • pasma górskie mapa
  • pasma hiperintensywne
  • palący ból przy oddawaniu moczu i po
  • PASMA SLUZU wpw
  • NC E2
  • PKS Żagań Zielona Góra
  • ubrania Sklep
  • Palenie papierosów i
  • ranking dyskow twardych serwer
    Capoeira Łódż
    maśc końska bielsko biała
    jednofazowy agregat pradotworczy

    Blog dla inteligentnych ludzi

    " />Nie wiem gdzie się zwrócić o porade więc pisze tu ponieważ ostatnie dwa cykle chyba mi sie rozregulowały:w lipcu okres dostałam po 37 dniach,trwał 5 dni,w sierpniu natomiast okres dostałam21 lecz dwa dni wcześniej dostałam plamienia(gdzie nigdy przed okresem nie miałam)trwał 5 dni ale był obfity.
    28 i 29 sierpnia był stosunek ale w ciązy raczej nie zaszłabym tak szybko po okresieteraz stosunek był 3 i 4 września,ale od wczoraj i dzis mam niewidoczne zywe plamienie krwi....widze gdy palec włoże...czuje sie jakbym napompowana była wydaje mi sie ze zawczas byłby okres wychodziło by ze w 19/22 dc....wcześniej brzuch mnie pobolewał do gina niestety sie nie dostałam więc zrobiłam ogólne badania i jak by któs był w stanie ocenić.Czy ciążę rozpozna sie także po wynikach moczu?czy tylko z krwi?a o to wyniki:

    OB po 1 h- 6 N:<12
    mocz -analiza ogólna
    BARWA-żółta
    PRZEJRZYSTOŚC-klarowny
    pH-8.0
    CIĘŻAR WŁASCIWY-1.005
    glukozy nie wykryto
    bilirubina nieobecna
    urobilinogen prawidłowy
    Ciała ketonowe nieobecne
    Azotyny nieobecne
    krew nieobecna

    MOCZ-OSAD
    Nabłonki płaskie pojedyńcze w polu widzenia
    Sluz pojedyńcze pasma w preparacie
    Leukocyty-pojedyńcze wpolu widzenia

    " />Panie doktorze,
    odebrałam dzisisaj wyniki badań krwi i moczu, a ponieważ wizytę u lekarza prowadzącego mam dopiro w przyszłym tygodniu, byłabym wdzięczna za Pana interpretację. Jestem w 14 tygodniu ciązy.

    Leukocyty 9,6
    Erytrocyty 3,592
    Hemoglobina 11,32
    Hematokryt 32,12
    MCV 89,4
    MCH 31,5
    MCHC 35,2
    Płytki krwi 186
    Limfocyty 15,62
    Neutrofile 78,71
    Limfocyty 1,5
    Neutrofile 7,6

    RDW-CV 11
    PDW 10,9
    MPV 9
    P-LCR 17,9

    OB 42

    Cholesterol 218,6

    Glukoza 88,21
    Mocz analiza ogóla:
    Glukoza nieobecna
    ph obojętny
    Ciężar właściwy 1,012
    Białko nieobecne
    Urobilinogen w normie
    Nabłonki płaskie nieliczne
    Leukocyty 0-2
    Pasma śluzu nieliczne
    Moczany pezpostaciowe nieliczne

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam Muszla

    " />
    ">Panie doktorze,
    odebrałam dzisisaj wyniki badań krwi i moczu, a ponieważ wizytę u lekarza prowadzącego mam dopiro w przyszłym tygodniu, byłabym wdzięczna za Pana interpretację. Jestem w 14 tygodniu ciązy.

    Leukocyty 9,6
    Erytrocyty 3,592
    Hemoglobina 11,32
    Hematokryt 32,12
    MCV 89,4
    MCH 31,5
    MCHC 35,2
    Płytki krwi 186
    Limfocyty 15,62
    Neutrofile 78,71
    Limfocyty 1,5
    Neutrofile 7,6

    RDW-CV 11
    PDW 10,9
    MPV 9
    P-LCR 17,9

    OB 42

    Cholesterol 218,6

    Glukoza 88,21
    Mocz analiza ogóla:
    Glukoza nieobecna
    ph obojętny
    Ciężar właściwy 1,012
    Białko nieobecne
    Urobilinogen w normie
    Nabłonki płaskie nieliczne
    Leukocyty 0-2
    Pasma śluzu nieliczne
    Moczany pezpostaciowe nieliczne

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam Muszla
    Troche morfologia zaczyna dolowac ( jest to w ciązy normalne) więc więcej witaminek by się przydało. Z powazniem JD

    " />Witam

    Mam pytanie, ponieważ mam mieć laparoskopie diagnostycznie we wrześniu - dostałam listę badań do wykonania. Dodatkowo zbadałam w 29 dc. prolaktyne i progesteron. (cykle mam 28-35)

    Bardzo mnie niepokoi prolaktyna - bo wyszła 45,4 ng/ml (norma 1,9-25)
    progesteron - 8,73.

    Wcześniej nie maiłam sprawdzanej prolaktyny, czy w takim przypadku laparoskopia ma w tej chwili jakikolwiek sens skoro i tak trzeba będzie chyba zbijac prolaktyne?

    Do tego zaniepokoiły mnie badania moczu:
    nabłonki płaskie - liczne (w prep.)
    leukocyty 6-12 (wpw)
    erytrocytu świerze 4-6
    bakterie - liczne
    pasma śluzu - liczne.

    Czy jest sens poddawania się teraz laparoskopi czy najpierw poddać się leczeniu prolaktyny?

    " />Witam wszystkich odebrałam wczoraj wyniki badań jesli ktos pomoże mi je zinterpretować będę wdzieczna,bo nie wiem czy mam sie niepokoić otóż:

    MOCZ
    Barwa-zółta
    Przejrzystośc-lekko mętna
    pH-7
    Ciężar właŚCIWY-1.005 N;1.015-1.025
    Białko -nieobecne
    Glukoza-nie wykyto
    Bilirubina-nieobecna
    Urobilinogen-prawidłowy
    Ciałka ketonowe-nieobecne
    Azotyny-nieobecne
    Krew-nieobecna

    MOCZ-OSAD
    Nabłonki płaskie-liczne wpolu widzenia
    Sluz-pojedyńcze pasma w preparacie
    Leukocyty-pojedyńcze w polu widzenia

    IMMUNOCHEMIA

    HBS antygen - ujemny Z.Ref.:ujemny

    P/c anty HBs <2.00 IU/1 Z.Ref.: Brak odporności :<10
    Spadek odporności :10-100
    Dobry poziom odporności:>100

    P/c anty-HCV ujemny

    dodam ze staram sie o dziecko a wiem ze mam rózne wyniki i lekarz podejrzewa ze mam cos z nerkami lub wątrobą......nie pokoi mnie cieżąr włąściy i pH moczu.....dwa miesiące temu gdy robiłam mocz to pH wyszedł 8,a cieżąr właściwy 1.010 a teraz mam jeszcze niższy:(

    " />witam,
    chciałabym uścislić informacje dot. śluzu w moczu. jestem w ciązy w badaniu moczu zostały znalezione pasma sluzu. czy mogę być spokojna? dotychczas myślałam, że obecność śluzu jest wynikiem jakiegoś stanu zapalnego. czy miałam rację, czy mój niepokójk jest nieuzasadniony?

    " />Witam,

    jestem w 21 tyg. ciąży. W ostatnich wynikach badan moczu napisano:

    "Osad moczu:
    nabłonki: bardzo liczne wielokątne
    śluz - liczne pasma
    leukocyty - 3-4 w p.w.
    erytrocyty
    1-2 w p.w. świeże
    inne
    bardzo liczne bakterie"

    Nie odczuwam żadnych bóli ani pieczenia przy oddawaniu moczu. Czy wyniki wskazują na stan zapalny? Jakie leki można stosowac w ciąży w przypadku takiego stanu zapalnego?

    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Barbamama

    " />Cześć
    U mnie to wygląda tak: 7 tydzień ciąży a nieprawidłowości w moczu następujące
    Przejrzystość - lekko mętny
    ph - 6,5
    ciężar właściwy - 1,010
    śluz - dość liczne pasma w preparacie
    bakterie - dość liczne w preparacie

    Troszkę poczytałam o tym i aż włos się jeżył na głowie jakie to mogą być dolegliwości. Wypowiedzcie się co o tym sądzicie.
    Pozdrawiam

    Witam wszystkich

    Szczerze mowiac miałam nadzieje, ze nie bede musiala pisac tu na forum o rzs, ze mnie to nigdy nie bedzie dotyczyc...

    Od około pol roku bola mnie dłonie i stopy, po przebudzeni8u mam opuchniete i odretwiałe palce, problem swprawia mi nawet wycisniecie pasty do zebow z tubki czy tez zawiazanie butow, nie moge zacisnac palcow, stopy teza mam odretwiale (jakby byly z drewna prawie). Po kilku godzinach to mija i tak do nastepnego rana, znow to samo.

    I tak oto poszukujac przyczyny tych dolegliwosci trafilam tutaj... I wszystkie objawy niestety mi pasuja...
    Zaznaczam ze siostra taty ma RZS

    Postanowilam zrobic wyniki i oto one:

    OB 17
    ASO 111.63
    CRP 0.41
    RF met. turbidymetryczną 174,87
    odczyn Waaler- Rose dodatni
    aCCP >200 u/ml

    mocz
    glukoza nieobecna
    bilirubina nieobecna
    ketony nieobecne
    ph 7
    ciężaqr właściwy 1.014
    bialko nieobecne
    urobilinogen 0.2
    azotyny nieobecne
    leukocyty 3-5
    erytrocyty swieze 0-1
    nabłonki płaskie liczne
    nabłonki okrągłe 0-1
    bakterie d liczne
    pasma śluzu d liczne

    W tym tygodniu mam zamiar isc do lekarza, mam nadzieje ze jest jeszcze jakas nadzieja ze to moze nie rzs.
    Wiem ze wizyta u lekarza to podstawa ale prosze o ocene wyników jezeli jest tu ktos kto ma taka wiedze.

    Pozdrawiam serdecznie

    Witam! Czy pomógłby mi ktoś dokononać analizy badania moczu???
    Wyniki:
    Barwa: żółta
    Ciężar właściwy: 1,025
    pH: 6,0
    Leukocyty: 25,0 /ul
    Azotyny: nagatywny
    Białko: negat.
    Cukier: norma
    Ciała ketonowe: negat.
    Urobilinogen: norma
    Bilirubina: negat.
    Erytrocyty: negat.

    weryfikacja mikroskopowa osadu
    Nabłonki wielokątne: nieliczne
    Leukocyty: 0-1 wpw.
    Bakterie: dość liczne
    Osad mineralny: pojedyczne szczawiany wapnia
    śluz: dość liczne pasma

    Najbardziej zależy mi na analizie weryfikacji. czy możliwe że mam kłopoty z nerkami?? Z góry dziękuje..

    Witam, chciałabym się dowiedzieć czy wszystko "ze mną" w porządku ;) bo mam pewne obawy...
    oto wyniki

    kolor moczu - zółty
    Przejrzystość - mętny
    pH - 6.0
    ciężar właściwy - 1.025
    Glukoza - nieobecna
    Białko - nieobecne
    Bilirubina - nieobecna
    Ketony - nieobecne
    Urobilinogen - 0.2
    Azotyny - nieobecne
    Leukocyty - umiarkowanie
    Erytrocyty - nieobecne

    Nabłonki płaskie- bardzo liczne
    Leukocyty - 20-30
    Pasma śluzu - nieliczne
    Nitki grzybni - dość liczne

    Z góry dziękuje

    Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.
    Przejrzystość: przejrzysty
    Kolor: ciemna słomka
    glukoza: ujemny
    białko: ujemny
    bilirubina:ujemny
    pH: 5
    ciężar 1.032
    leukocyty: ujemny
    erytrocyty: ujemny
    azotyny: ujemny
    ketony: ujemny
    urobilinogen: 0.2

    ilościowa analiza moczu:

    nabłonki płaskie 10
    leukocyty (ilościowo): 3
    erytrocyty (ilościowo) : 6
    pasma śluzu : 106
    flora bakteryjna 36
    szczawiany wapnia 15

    czy te wyniki są prawidłowe , najbardziej niepokoją mnie te pasma śluzu, czy tak powinno być. Z góry dziękuję za pomoc.

    Witam, proszę o analizę wyników:

    BARWA - orange
    CIEZAR CIAŁA - >=1.030
    PRZEJRZYSTOSC MOCZU - slightly cloudy
    pH - 6.0
    BIAŁKO - Trace
    GLUKOZA - negative
    CIAŁA KETONOWE - negative
    BILIRUBINA - Small
    UROBILINOGEN - 0.2 E.U/dL
    NITROGLICERYDY - negative
    LEUKOCYTY - negative
    ERYTROCYTY - negative
    OSAD - nabł.płaskie pojedyńcze
    ŚLUZ - liczne pasma śluzu
    BAKTERIE - -------
    SKŁADNIKI MINERALNE - ------
    WAŁECZKI - -------

    Proszę o interpretację wyników krwi mojej 3,5 letniej córeczki:
    OB 5 mm/h
    krwinki białe 2,1 tys/mm3
    krwinki czerwone 4,15 mln/mm3
    hemoglobina 12,3 g/dl
    hematokryt 36,3 %
    MCV 87 um3
    MCH 29,7 pg
    MCHC 33,9 g/dl
    RDW 12,5 %
    płytki krwi 211 tys/mm3
    hematokryt płytkowy 146%
    MPV 6,9 mc mm3
    PDW 14,0 %
    limfocyty 71,7 % (norma 17-48)
    monocyty 5,9 % (norma 4-10)
    granulocyty 22,4 % (norma 43-76)
    limfocyty# 1,5 (norma 1,2 - 3,2)
    monocyty # 0,1 (norma 0,3 - 0,8)
    granulocyty # 0,5 tys/mm3 (norma 1,2 - 6,8)
    białko CRP ujemne

    Ponadto zrobiono rozmaz ręczny:
    segmenty: 10%
    limfocyty: 87%
    monocyty: 3%

    Córka przez 4 dni miała temperaturę 39 stopni, która malała po podaniu środka przeciwgorączkowego, ale tylko do momentu jego dzialania. Potem znów rosła. Przez trzy dni robiliśmy również badanie moczu, gdzie stwierdzono:
    bialko - lekki ślad
    a w mikroskopowym badaniu osadu moczu:
    leukocyty: 3-4 w polu widzenia
    erytrocyty świeże: 0-2 w polu widzenia
    bakterie: pojedyncze lub licne w polu widzenia
    pojedyncze pasma śluzu
    nabłonki płaskie pojedyncze w polu widzenia
    liczne moczany bezpostaciowe.

    Bardzo proszę o pomoc!

    Napisze wszystkie wyniki z dnia 23,06.2009 rok

    WBC - 7.4 Norma 4.4 - 11.3
    RBC - 4.67 Norma 4.2 -5.4
    HGB - 12.8 Norma 11.2 - 15.2
    HCT - 37.6 Norma 37 - 47
    MCV - 80.5 Norma 81 - 99
    MCH - 27.4 Norma 27 - 31
    MCHC - 34 Norma 33 - 37
    PLT - 237 Norma 130 - 400
    LY % - 32.4 Norma 20 - 45
    MO % - 12.5 Norma 1 - 8
    GR % - 55.1 Norma 45 - 70
    LY - 2.4 Norma 1 - 4.8
    MO - 0.9 Norma 0 - 0.5
    GR - 4.1 Norma 1.8 - 7.7
    RDW - 14.6 Norma 11.5 - 14.5
    PCT - 0.23 Norma 0.08 - 1
    MPV - 10 Norma 8 - 11.5
    PDW - 18.1 Norma 10 - 15
    EO - 0.7 Norma 0 - 0.7

    Wyniki moczu ale robiłam je jak miałam okres tez z dnia 23.06.2009 r

    Przejrzystość - zupełna
    kolor - żółty
    glukoza - nieobecna
    bilirubina - nieobecna
    ketony - nieobecne
    cieżąr właściwy - 1,010
    erytrocyty - śladowe
    pH - 6,5
    białko - nieobecne
    urobilinogen - 3,2 umol/L
    azotyny - nieobecne
    leukocyty - nieobecne

    Osad nabłonki płaskie - pojedyńcze wpw
    leukocyty - 1 wpw
    erytrocyty świeże - 3 wpw
    bakterie - pojedyncze wpw
    sluz - pojedyncze pasma wpw